کشور انگلستان به پایتختی شهر لندن در سالهای اخیر به دلیل دانشگاههای برتر انگلیس و شرایط مناسب زندگی مقصد بسیاری از ایرانیان برای تحصیل و زندگی است. حمل بار منزل و لوازم دانشجویی یکی از دغدغههای اصلی مسافران این کشور است. اکثر مسافران اضافه بار خود را به صورت فریت به انگلستان ارسال میکنند.
انگلیس از شمال با اسکاتلند و از غرب با ولز هممرز است. مرزهای آبی این کشور در شمال غرب دریای ایرلند، در جنوب غرب دریای سلتی و در شرق دریای شمال هستند، و در جنوب نیز کانال مانش آن را از اروپای قارهای و کشور فرانسه جدا میکند.
شرکت حمل و نقل بین المللی خادم لجستیک کلیه خدمات مربوط به حمل ونقل، واردات و صادرات، ترخیص و بارگیری کالا از مسیرهای هوایی، زمینی، دریایی و ریلی بوسیله خطوط معتبر در کوتاهترین ترانزیت تایم و مناسبترین نرخ را به انگلستان، دانمارک و ایرلند ارائه می دهد.
اکثر بارهای هوایی به انگلیس از طریق فرودگاه شهرهای لندن و بیرمنگام صورت میگیرد اما سایر شهرهای کشور انگلیس مانند کورنوال، منچستر، بریستول، لیورپول، کمبریج، نیوکاسل، لیدز و … دارای فرودگاه هستند. فرودگاه هیترو، گاتویک، استانیتد، لندن سی تی و فرودگاه لوتن از فرودگاههای مهم شهر لندن هستند.
برای حمل بار دریایی به انگلیس میتوان از طریق بنادر مهمی نظیر بندر بوانیتون، پورتسموت و بلیموت در شمال مانش، بندر دوور در تنگه دوور، بندر لیورپول در دریای آیریش و نیوکاسل در دریای شمال میباشد که حمل بار به انگلستان یا از این کشور به سایر نقاط دنیا از این طریق این بنادر صورت میگیرد.
ارسال بار از انگلیس به بنادر ایران از طریق بنادر جنوب نظیر بندر آبادان، بوشهر، بندرعباس، خرمشهر، بندر چابهار و جاسک صورت میگیرد.
یکی دیگر از روشهای حمل بار به انگلستان حمل به صورت زمینی است. این روش معمولا از سایر روشهای حمل و نقل کم هزینه تر است و با توجه به نوع و حجم بار میتواند به صورت خرده بار یا فول تراک حمل شود.
- مسیر دریایی: از طریق بندر عباس و از طریق ترکیه با کانتینر امکان حمل و نقل دریایی و کشتیرانی وجود دارد.
- مسیر هوایی: پرواز از فرودگاه های بین المللی مشهد- تهران و …. به فرودگاه های انگلستان
- مسیر جاده ای: از تونل دگرو به انگلستان از مرز بازرگان از طریق ایران- ترکیه- فرانسه و انگلستان
- مسیر ریلی: مسیر ریلی در حال حاضر از ایران مقرون به صرفه نمی باشد.
حمل دریایی مواد غذایی به انگلستان
بنادر شاخص انگلستان Felixstowe , London gateway, Southampton, Manchester … می باشد. حمل مواد غذایی به انگلستان به صورت کانتینری ۲۰ فوت و ۴۰ فوت به صورت یخچالی و یا غیریخچالی صورت میگیرد.
کانتینرهای غیر یخچالی
این نوع کانتینرها در سایز ۲۰ فوت و ۴۰ فوت موجود میباشد. برای مواردی که لازم به نگهداری تحت دما خاصی نمیباشد، این نوع کانتینر پیشنهاد میشود.
کانتینرهای یخچالی
این نوع کانتینرها نیز مانند کانتینرهای غیریخچالی در سایز ۲۰ فوت و ۴۰ فوت موجود میباشد. برای کالاهایی که باید تحت دما نگهداری شوند و فساد پذیر میباشند از جمله مواد غذایی، دارو، گل، گوشت، لبنیات و … کانتینر یخچالی پیشنهاد میگردد. در کانتینر های یخچالی دما، تهویه و رطوبت قابل تنظیم میباشد که صاحب کالا میبایست در هنگام تنظیم توافق نامه جزییات دمای لازم به شرکت حمل اعلام نمایند.
ظرفیت و ابعاد کانتینر ها
- ظرفیت کانتینر ۲۰ فوت ۲۲ تن میباشد و ابعاد داخل قابل بارگیری آن ۲٫۳۰ * ۲٫۳۰ * ۵٫۸۰ میباشد.
- ظرفیت کانتینر ۴۰ فوت ۲۷ تن میباشد و ابعاد داخل قابل بارگیری آن ۲٫۳۰ * ۲٫۳۰ * ۱۱٫۸۰ میباشد.
- کانتینرهای HQ ’20 به توافق خط کشتیرانی تا ۲۸ تن قابل بارگیری است.
حمل دریایی به انگلستان
این شرکت با داشتن دفاتر متعدد خود امکان حمل دریایی از طریق بندرعباس، ترکیه و جبل علی را دارد.
ارسال دیتیل کامل کالا
در این مرحله صاحب کالا میبایست تمامی دیتیل لازم (اینویس ، پکینگ لیست و تمامی گواهیهای مربوطه) را در اختیار شرکت حمل قرار دهد. باید توجه داشت به علت ممنوعیت صادرات برخی کالاها و همچنین ضروری بودن اخذ گواهیهای مربوطه و نمونه برداری جهت انجام آزمایشهای لازم میبایست تمامی اقلام ریز به ریز بررسی شوند. لذا نحوه بسته بندی و بارگیری و بارچینی کالا حائز اهمیت میباشد.
بارگیری کالا
با توجه به اینکه کالای موادغذایی قابل شکستن و ضربه دیدن میباشد، مسیر حمل دریایی از طریق بندرعباس پیشنهاد میگردد و همان کانتینری که از مبدا بارگیری شده است در مقصد به دست گیرنده میرسد. پس از ارسال دیتیل توسط مشتری هماهنگیهای لازم جهت ارسال کانتینر به انبار یا کارخانه انجام میشود. کانتینر بارگیری شده به سمت بندرعباس حرکت کرده و امور تشریفات صادراتی و امور بندری در بندرعباس توسط نماینده این شرکت انجام میگردد. کانتینر بر روی کشتی بارگیری به سمت مقصد حرکت میکند.
مسیر های صادراتی به انگلستان
- از طریق دریایی از مسیر ترکیه و امارات
- از طریق جادهای از مسیر ترکیه یا روسیه
- مسیر دریایی: از بندر عباس و استانبول – مرسین و اسکندرون به بنادر دانمارک
- مسیر هوایی: از فرودگاههای بین المللی ایران به فرودگاههای دانمارک
- مسیر جاده ای: حمل جاده ای از مسیر ترکیه، آلمان- سوئد و دانمارک
- مسیر ریلی: مسیر ریلی از طریق روسیه با حمل ترکیبی امکان پذیر میباشد ولی مقرون به صرفه نیست.
- مسیر دریایی: از طریق بندر عباس و ترکیه به دوبلین با کانتینرهای ۲۰ فوت و ۴۰ فوت امکان پذیر میباشد.
- مسیر هوایی: از فرودگاههای بین المللی ایران به فرودگاههای بلفاست و دوبلین امکان پذیر میباشد.
- مسیر جاده ای: با عبور از ترکیه و حمل با کامیون و کشتی به اروپا و سپس عبور از انگلستان و تونل دگرو به ایرلند مسیر می باشد.
- مسیر ریلی: مسیر ریلی مقرون به صرفه نمی باشد.